Το πρώτο εμβόλιο στη Βρετανία έγινε στην 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν

Η 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν στη Μεγάλη Βρετανία, είναι ο πρώτος άνθρωπος παγκοσμίως στον οποίο χορηγήθηκε το εμβόλιο της Pfizer, εκτός του πλαισίου δοκιμών. 

«Νιώθω ιδιαίτερα προνομιούχα που γίνομαι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάζεται κατά της Covid-19, είναι το καλύτερο πρώιμο δώρο γενεθλίων που θα μπορούσα να ζητήσω (σ.σ. γίνεται 91 την ερχόμενη εβδομάδα), γιατί θα μπορέσω επιτέλους να περάσω χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου από το νέο έτος. Πέρασα το μεγαλύτερο μέρος του 2020 μόνη μου», δήλωσε η ίδια.

«Δεν μπορώ να ευχαριστήσω περισσότερο το προσωπικό του Συστήματος Υγείας που με φρόντισε εξαιρετικά. Η συμβουλή μου για το εμβόλιο είναι «κάντε το». Αν εγώ στα 90 μου μπορώ να το κάνω, τότε μπορείτε κι εσείς».

Περίπου 70 μονάδες υγείας σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ετοιμαστεί να εμβολιάσουν τους πολίτες άνω των 80 ετών και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σε μονάδες φροντίδας. Σύμφωνα με τη σχετική καμπάνια το πρόγραμμα στοχεύει στην προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων και την επαναφορά της καθημερινής ζωής σε μία κανονικότητα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το εμβόλιο Pfizer, αφού οι ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν τη χρήση του την περασμένη εβδομάδα, με τον Βρετανό υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ να τονίζει πως υπάρχει τώρα «φως στο τέλος του τούνελ».

«Η σημερινή V-day, χαρακτηρίζεται ως μία από τις βασικότερες στιγμές στον αγώνα ενάντια σε αυτή την τρομερή ασθένεια», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως «η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα τεράστιο βήμα προόδου στον αγώνα του Ηνωμένου Βασιλείου κατά του κορωνοϊού».

Το Λονδίνο έχει εξασφαλίσει 800.000 δόσεις του εμβολίου για να ξεκινήσει, αλλά έχουν παραγγελθεί 40 εκατομμύρια δόσεις – αρκετές για τον εμβολιασμό 20 εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα των 67 εκατομμυρίων.

Να σημειωθεί πως το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech διατηρείται σε συνθήκες θερμοκρασίας τουλάχιστον -70 βαθμών Κελσίου και διαρκεί πέντε ημέρες υπό κανονικές θερμοκρασίας κατάψυξης. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Υγείας τόνισε ότι το εμβόλιο θα χορηγηθεί πρώτα σε 70 νοσοκομεία, σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν μερικές ώρες για την απόψυξη κάθε εμβολίου και την προετοιμασία του για χρήση.

H σειρά των εμβολιασμών 

Η σειρά με την οποία θα εμβολιαστεί ο βρετανικός πληθυσμός, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσολογίας για την Φάση 1 είναι η εξής: (Σε παρένθεση ο πληθυσμιακός αριθμός που αντιστοιχεί στην συγκεκριμένη κατηγορία).

1.       Ένοικοι σε οίκους ευγηρίας (425.000) και οι νοσηλευτές τους (1,5 εκατ.)

2.       Όλοι άνω των 80 ετών (3,3 εκατ.) και οι νοσοκομειακοί πρώτης γραμμής (1,5 εκατ)

3.       Κάθε άτομο άνω των 75 ετών (2.2 εκατ.)

4.       Όλα τα άτομα άνω των 70 ετών και όσοι θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτοι κλινικά (3,3 εκατ)

5.       Κάθε πολίτης άνω των 65 ετών (65 εκατ.)

6.       Πολίτες μεταξύ 16 – 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα

7.       Άτομα ηλικίας άνω των 60 (3,7 εκατομμύρια)

8.       Άτομα άνω των 55 ετών (4,3 εκατ.)

9.       Κάθε πολίτης άνω των 50 (4,7 εκατ. από τα μέσα Ιανουαρίου)

Τι θα γίνει με τα άτομα 16 έως 49: Εκτός εάν πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα , τα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν θα εμβολιαστούν στην Φάση 1

Τι θα γίνει με τα παιδιά: Τα περισσότερα παιδιά κάτω των 16 δεν θα εμβολιαστούν, βάσει των πορισμάτων της επιστημονικής κοινότητας. Θα εμβολιαστούν ωστόσο παιδιά με μεγάλο κίνδυνος έκθεσης.

Τι προβλέπεται για τις εγκύους γυναίκες: Ελλείψει δεδομένων ασφαλείας κάθε γυναίκα που είναι ήδη έγκυος ή αναμένει να μείνει έγκυος τους επόμενους τρεις μήνες δεν επιτρέπεται να εμβολιαστεί. Επίσης εξαιρούνται (δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν) οι θηλάζουσες μητέρες.