Ρουμπινί: Δεν υπάρχει ποτέ καλή στιγμή για μία πανδημία

Η κρίση της Covid-19 έφτασε σε μία ιδιαίτερα κακή στιγμή για την παγκόσμια οικονομία. Ο κόσμος από καιρό έχει συρθεί σε μία τέλεια καταιγίδα πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών κινδύνων, οι οποίοι διαρκώς αυξάνονται και γίνονται ακόμη πιο έντονοι, σύμφωνα με τον διάσημο οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί.

Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009, οι ανισορροπίες που κυριαρχούσαν στην παγκόσμια οικονομία επιδεινώθηκαν από σημαντικά λάθη πολιτικής. Ετσι, αντί να αντιμετωπίσουν τα διαρθρωτικά προβλήματα που αποκαλύφθηκαν λόγω της οικονομικής κατάρρευσης και της ύφεσης που ακολούθησε, οι κυβερνήσεις κατά κύριο λόγο απέφυγαν να ασχοληθούν με το πρόβλημα, δημιουργώντας σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους, που έκαναν μία ακόμη κρίση αναπόφευκτη.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η τεχνολογία αλλά και το πιο ικανό πολιτικό προσωπικό ενδέχεται να μειώσουν, να επιλύσουν ή να ελαχιστοποιήσουν πολλά από τα προβλήματα, δημιουργώντας μία πιο περιεκτική, συνεργατική και σταθερή διεθνή τάξη. Ομως, κάθε ευτυχισμένο τέλος υποθέτει ότι βρίσκουμε έναν τρόπο να επιβιώσουμε από την επόμενη Μεγαλύτερη Υφεση.