Πυρασφάλεια στη Μονή Δαφνίου

μονη δαφνιου

Το δικό μας Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (αλλιώς οι Μυκήνες δίπλα μας).

Είναι σε όλους γνωστή η παγκόσμιας αναγνώρισης πολιτιστική αξία της Μονής Δαφνίου.Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά βυζαντινά μνημεία της νότιας Ελλάδας.

Κατασκευασμένη στον ίδιο χώρο με τον ναό του Απόλλωνα γεφυρώνει αιώνες ελληνικής ιστορίας.Αυτονόητα αποτελεί και το πιο σημαντικό ιστορικό μνημείο της πόλης του Χαϊδαρίου.

Οι φωτογραφίες δείχνουν την σημερινή κατάσταση του δάσους που περιβάλλει την Μονή από την νότια και δυτική πλευρά και έχουν ληφθεί μερικές δεκάδες μέτρα από αυτήν. Μιλούν από μόνες τους.


Η φράση “τι θα γίνει αν εκδηλωθεί φωτιά” είναι από αυτές που δεν συμπαθώ καθόλου. Είναι πολύ καλύτερα να διατυπωθεί το ερώτημα τι έχει γίνει ή τι έχουμε κάνει για να μην εκδηλωθεί πυρκαγιά. Οι δασικοί δρόμοι έχουν αποκοπεί από πεσμένα δέντρα, έχουν κλείσει γιατί κανείς δεν φρόντισε να τους συντηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και γενικά η πρόσβαση από την πλευρά του τέλους της Ιεράς Οδού είναι αδύνατη. Η νεκρή καύσιμη ύλη βρίσκεται στον χώρο σε μεγάλες ποσότητες. 

Τα αναγραφόμενα δεν έχουν σκοπό να αναζητήσουν υπευθύνους. Άλλωστε αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο, καθόσον χάνει κάποιος τον λογαριασμό με αυτούς τους συναρμόδιους φορείς. 
Απλώς πρόκειται για χώρο μερικών δεκάδων στρεμμάτων στον οποίο ο επιμελής καθαρισμός που είναι εύκολος,θα μπορούσε να αυξήσει κατακόρυφα την προστασία της περιοχής.
 Τέλος, εύχομαι η περίοδος επικινδυνότητας που απομένει μέχρι την έλευση των φθινοπωρινών βροχών να κυλήσει χωρίς προβλήματα αλλά και να ενεργήσουμε κάποια στιγμή όπως πρέπει για την προστασία της βαριάς κληρονομιάς μας.

Με εκτίμηση
Στέλιος Σούλιος 
Οικονομολόγος – Δασοπόνος MSc