Μωβ νεράιδες με άχρωμες ανησυχίες

Κατερίνα Παπαποστόλου

Τι μπορεί να κάνει μια Μωβ νεράιδα στα παιδιά?

Ποια η παρέα της?

Πού ταξιδεύουν? 

Ποιος ο προορισμός?

Πολλά ερωτήματα που οι απαντήσεις τους θαρρείς πώς ανήκουν σε παραμύθι.  Κι όμως υπάρχει Μωβ νεράιδα που ως επάγγελμα έχει τη διάσωση των ανθρώπινων αρετών! Κάποτε έλεγαν οι σοφοί ότι ο πολιτισμός ενός λαού φαίνεται από τον τρόπο που συμπεριφέρονται στα ζώα….
Ανήκω δυστυχώς σε έναν Δήμο, όπου ο σκύλος κυνηγάει τη γάτα,  την οποία χλευάζει το καναρίνι,  το οποίο ειρωνεύεται το φίδι κ.ο.κ. Αυτοί λοιπόν αγαπητοί μου είναι οι διοικούντες τον τόπο μας! Ενδιαφέρον και μέριμνα για την ευζωία δίποδων και τετράποδων…μηδέν!
Έχω προσπαθήσει από τη θέση μέλους των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων,  από τη θέση υποψήφιας δημοτικής συμβούλου,  από την θέση της εθελόντριας Φιλοζωικής δράσης,  να καλέσω την Μωβ νεράιδα από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας στο Χαϊδάρι μας, μήπως και ανοίξουν τα ματάκια οι ιθύνοντες.  Ματαιότητας κινήσεις δυστυχώς.  Με χαρά λοιπόν μέσα από την στήλη αυτή έχω την τιμή να σας,την παρουσιάσω,  με την συνέντευξη που παρέθεσε στην αυτού εξοχότητα μου!!!
Απολαύστε την,  όπως την έχω απολαύσει μέσα από συνέδρια και τα βιβλία της!! (k.spanoudaki)


Δεν σταματώ μέχρι να φτάσω με τις Ζω.Ε.Σ. στο τέρμα του δρόμου»

  1. Κατερίνα Παπαποστόλου, ποια είναι η Κατερίνα και ποια η Μωβ Νεράιδα;

Η Κατερίνα Παπαποστόλου είναι ένας άνθρωπος που από παιδί αγωνίζεται για το δίκαιο είτε αυτό αφορά ανθρώπους είτε ζώα. Με γονείς δύο εκπληκτικούς ανθρώπους μεγάλωσε μέσα στην αγάπη των ζώων και τίποτα δεν της χαρίστηκε στη ζωή. Για όλα όσα κέρδισε μόχθησε, αγωνίστηκε, οραματίστηκε και συνεχίζει. Μέχρι να σιγήσει και η τελευταία ακηδεμόνευτη κραυγή και μέχρι να δει όλα τα ζώα ευτυχισμένα. Ξεπερνώντας εμπόδια, αφήνοντας ανθρώπους που δεν ήθελαν να την ακολουθήσουν πίσω και κάνοντας ό, τι καλύτερο μπορεί για να φέρει μια αλλαγή στην κοινωνία.

Οι άνθρωποι που με αγαπούν αληθινά γνωρίζουν πως για μένα μιλούν πρώτα οι πράξεις μου και πως δεν σταματώ ποτέ να εκπαιδεύομαι σε όλα όσα αγαπώ. Εκπαιδευτικός με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή, ζωοθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια σκύλων μα και συγγραφέας, κάνω σπουδές αυτό το διάστημα σχολικής ψυχολογίας και διαχείρισης σχολικής τάξης. Η Μωβ Νεράιδα είναι μια ηρωίδα του βιβλίου η οποία εκτός από το χρώμα των μαλλιών μας δεν ξέρω σε πόσα άλλα μου μοιάζει! Ο χρόνος θα δείξει! Είναι πάντως η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου, αυτό που προσπαθώ καθημερινά να γίνω!

  1. Στο ερώτημα «φιλοζωία ή ζωοφιλία» τι απάντηση δίνεις;

Ζωοφιλία [ζώον + φίλος]: ορίζεται ως η αμέριστη και αδιάκριτη αγάπη προς όλα ανεξαιρέτως τα ζώα αυτού του πλανήτη, ανεξαρτήτως του αν είναι ανεπιθύμητα ή επιβλαβή ή επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, ασφάλεια και ζωή. Ζωόφιλος είναι αυτός που νοιάζεται και συμβάλλει στο να έχουν τα ζώα μια όμορφη ζωή. Όλα τα ζώα, όχι μόνο τα κατοικίδια. Εννοώντας πως υπάρχουν και οι λέξεις: κυνόφιλος και γατόφιλος.

Φιλοζωΐα [φίλος + ζωή]: αυτός που αγαπά υπέρμετρα την ζωή του, που νοιάζεται υπερβολικά γι’ αυτήν και κατ’ επέκταση, αυτός που χαρακτηρίζεται από μαλθακότητα και δειλία, επειδή αγαπά και προσέχει υπερβολικά τον εαυτό του (συνώνυμα: μαλθακός, δειλός). Επίσης, [φίλος + ζώον], δηλαδή (φιλώ = «αγαπώ» + ζώον) όπως λέμε φιλόσοφος = αυτός που αγαπά την σοφία κτλ. Επομένως έχει δύο έννοιες και συμπερασματικά είναι και οι δύο λέξεις σωστές.

Τις ώρες πάντως που «φουντώνουν» οι διαδικτυακοί καβγάδες για το ποια είναι από τις δύο η σωστή λέξη, κάποια ζώα κινδυνεύουν και άλλα αργοπεθαίνουν. Ας τα αγαπήσουμε και ας τα συμπονέσουμε πραγματικά και ας δώσει ο καθένας μας τον ορισμό που του αρέσει, του ταιριάζει ή θέλει!

  1. Μίλησέ μας για τις Ζω.Ε.Σ.

Οι Ζω.Ε.Σ. είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2015 ως το αποτέλεσμα ενός πολύχρονου αγώνα μέσα στα ελληνικά σχολεία καθώς ασχολούμαι με τη διάδοση της φιλοζωικής παιδείας μέσα στα σχολεία από το 1999, τότε που ακόμη φοιτούσα στο Παιδαγωγικό του ΑΠΘ και προετοίμαζα την πρακτική μου. Ψυχή του οράματός μου για έναν κόσμο αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων, η Διώνη, ο σκύλος που βρήκα μαχαιρωμένο και πυροβολημένο το 2011 στην πόλη που γεννήθηκα και ζω.

Χρειάστηκαν πολλά χρόνια, πολλές μετακομίσεις σε απομακρυσμένα νησιά για να εργαστώ σε σχολεία και πολλά χιλιόμετρα τόσο εγώ όσο και οι εξαιρετικοί εθελοντές μου για να μπορώ σήμερα να στέκομαι περήφανα απέναντι σε αυτό που έχω δημιουργήσει. 25 ομάδες και 100 εθελοντές γίνονται μαζί μου η φωνή όλων των ζώων και περισσότερα από 550 σχολεία που έχουν ανοίξει τις πόρτες τους για μας. Τρία εκπαιδευτικά προγράμματα εγκεκριμένα από το ΥΠΑΙΘ και υλικό μα και βιωματικές δράσεις που συνεχώς ανανεώνονται, ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν στις κατάλληλες συνθήκες. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να κάνουμε, μα έχουμε ήδη πετύχει τόσα πολλά και αυτό χάρη στους ανθρώπους που ενώθηκαν μαζί μου αλλά και στους τρεις υπέροχους και χαρισματικούς σκύλους μου που πορεύονται ακούραστα μαζί μου. Οι Ζω.Ε.Σ. θα είναι μέρος της αλλαγής του κόσμου.

Κατερίνα Παπαποστόλου
  1. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να καλεστεί η ομάδα σου σε κάποιο σχολείο ή κάποια δημόσια δράση;

Μπορεί να μπει κανείς στο www.zwes.gr ή να στείλει μήνυμα στη σελίδα Ζω.Ε.Σ. στο facebook. Μπορεί να κάνει μια αίτηση- πρόσκληση ενδιαφέροντος για να τους επισκεφθούμε, να αφήσει τα στοιχεία του και θα τον καλέσουμε άμεσα. Ταξιδεύουμε σε όλη την Ελλάδα, αρκεί οι συνθήκες να το επιτρέψουν και να υπάρχει και μια υποτυπώδης κάλυψη εξόδων για τα πολύ μακρινά μέρη. Εγώ προσωπικά ταξιδεύω σχεδόν όλα τα σαββατοκύριακα του χρόνου σε όλη την Ελλάδα για δράσεις, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως έχω την απαίτηση από τους εθελοντές μου να κάνουν το ίδιο καλύπτοντας τα ταξίδια τους με προσωπικά τους έξοδα.

  1. Ποια πιστεύεις ότι είναι η κατάσταση των Δήμων ως προς την τήρηση της νομοθεσίας περί αδέσποτων ζώων και τι προτάσεις έχεις;

Υπάρχουν Δήμοι, φωτεινά παραδείγματα στη διαχείριση του αδέσποτου πληθυσμού με τους οποίους είναι τιμή μου να έχω συνεργαστεί ή να συνεργάζομαι. Και υπάρχουν και Δήμοι πραγματικά ντροπή για τους τρόπους που διαχειρίζονται τον αδέσποτο πληθυσμό. Αυτό που αναφέρω πάντα είναι πως για να φέρεις την αλλαγή, πρέπει να πιστέψεις στην αλλαγή, να γίνεις ο ίδιος η αλλαγή. Όλα τα άλλα είναι προεκλογικές υποσχέσεις που στηρίζονται στην ευαισθησία των πολιτών που νοιάζονται για τα ζώα και ως δια μαγείας εξαφανίζονται. Οι προτάσεις μου πάντα θα παραμένουν η συνεργασία του Δήμου με φιλοζωικά σωματεία, με επιστήμονες αλλά και με μεμονωμένους εθελοντές που γνωρίζουν άριστα την ψυχοσύνθεση και τις ανάγκες των ακηδεμόνευτων ζώων. Η εκπαίδευση όλων μα όλων των πολιτών στο τι σημαίνει υπεύθυνη κηδεμονία, μικρών και μεγάλων. Η αξιοποίηση όλων μα όλων των χρημάτων που δικαιούνται τα ζώα και πιστέψτε με είναι πλέον αρκετά και η αντίληψη πως τα κυνοκομεία δεν είναι κολαστήρια ούτε τάφοι ζώων. Υπάρχουν Δήμοι που δεν κάνουν απολύτως τίποτα για τα αδέσποτα ζώα και προκλητικά το παραδέχονται κιόλας. Καμιά ανοχή πια στην απανθρωπιά.

  1. Ποια είναι για σένα τελικά η μεγαλύτερη αιτία της «δημιουργίας» αδέσποτων ζώων;

Η παράνομη εκτροφή και η εκπαίδευση, αν μιλάμε για σκύλους, με βία. Ξεκάθαρα και δίχως δεύτερη σκέψη. Επίσης η έλλειψη ευαισθητοποίησης των πολιτών ως προς τον σεβασμό σε κάθε είδους ζωής.

  1. Το να φτάσεις εδώ που είσαι σήμερα ήταν εύκολος ή δύσκολος ο δρόμος;

Ήταν ένας δρόμος γεμάτος πόνο, απογοήτευση, απελπισία, φόβο και «τραμπουκισμό» από πολλούς που ήθελαν να μου κόψουν τον δρόμο. Έχω κουραστεί να συναντώ ανθρώπους που μετά λύπης μου διακρίνω να είναι γεμάτοι κόμπλεξ και να μην αποδέχονται κάποιον που αποφάσισε να φέρει την αλλαγή μέσα όμως από την επιστημονική γνώση, την ενσυναίσθηση, την άριστη γνώση της ψυχολογίας των σκύλων και των παιδιών αλλά και από συνεργασίες με πολύ αξιόλογους ανθρώπους του χώρου. Από τη μέρα που συνάντησα όμως τη Διώνη και γνώρισα τη δύναμη της να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της, αλήθεια δεν φοβάμαι τίποτα! Δεν νιώθω ότι είμαι ακόμη στην αρχή του δρόμου φυσικά μα ούτε και στο τέλος. Έχω όμως τη δύναμη να προχωρώ ακάθεκτη στον στόχο μου που είναι να δω ανθρώπους και ζώα ευτυχισμένα σε μια κοινή ζωή.

  1. Θεωρείς ότι ο κόσμος θα αλλάξει νοοτροπία διαβάζοντας τα βιβλία σου;

Πιστεύω ναι, πως τα βιβλία που διαβάζουμε γενικότερα στη ζωή μας, μπορούν να αλλάξουν καθοριστικά τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Η επικοινωνία που έχω με τους αναγνώστες τόσο του Δώρου όσο και της Μεγάλης Επιστροφής που με συγκινούν με τα λόγια τους κάθε φορά αυτό τουλάχιστον μου δείχνει ξεκάθαρα. Και αυτό είναι κάτι που πάντα θα χρωστώ και στον εκδοτικό οίκο Welldone που αγκάλιασε από την αρχή το όνειρό μου να γράψω το πρώτο μου βιβλίο και να γίνω η φωνή όλων των ζώων που κακοποιήθηκαν από ανθρώπινα χέρια αλλά και να καταφέρω να στηρίξω οικονομικά τόσο τον αγώνα μας στα σχολεία της χώρας όσο και πάρα πολλά αδέσποτα ζώα καθώς όλα τα έσοδα τους προορίζονται για φιλοζωικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Κατερίνα Παπαποστόλου