Κορωνοϊός: Οι δήμοι της Αττικής με τα περισσότερα κρούσματα

COVID-19

Tρεις δήμοι της Αττικής καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ: ο δήμος Αθηναίων, ο δήμος Κηφισιάς και ο δήμος Πειραιά.

Οι ειδικοί έχουν ήδη εισηγηθεί οριζόντια μέτρα για μάσκες καθώς ανησυχούν για την ραγδαία αύξηση των εισαγωγών ασθενών σε Μονάδες εντατικής θεραπείας. 

  «Θα μπορούσε να εξελιχθεί πολύ άσχημα η κατάσταση γι’ αυτό προτείνεται να αυστηροποιηθούν τα μέτρα καθώς έχουμε αύξηση στις διασωληνώσεις και έχουμε αρκετές συρροές» εξήγησε από την πλευρά του ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ.   «Αυτό που μας οδηγεί στα νέα μέτρα είναι ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Αττική, όπως ο αριθμός των διασωληνώσεων, ο αριθμός των νοσηλειών, ο μεγάλος πληθυσμός και η πυκνότητα του πληθυσμού. Πρέπει προκαταβολικά να προστατεύσουμε τα σχολεία.

Δεν πρόκειται για γενικευμένο lockodown, αλλά περιοριστικά μέτρα που αφορούν σε όλη την Αττική, οριζόντια σε όλη την Αττική» εξήγησε από την πλευρά του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.   Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγήθηκαν πλέγμα μέτρων που αφορά του χώρους εστίασης, τις συναυλίες και τις θεατρικές παραστάσεις, με χρόνο εφαρμογής τις 15 ημέρες. 

  Ο κατάλογος των προτάσεων  

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα προβλέπουν διεύρυνση του ωραρίου των σούπερ μάρκετ, μείωση του αριθμού των επιβατών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, «λουκέτο» των κλειστών σινεμά (σ.σ αλλά όχι των θερινών), απαγόρευση των συναυλιών, μείωση του ορίου των ατόμων στα τραπέζια των εστιατορίων και έκτακτα μέτρα για τις λαϊκές αγορές. Παράλληλα αναμένεται να ανασταλεί η λειτουργία των κέντρων διασκέδασης με ζωντανή μουσική.  

Ανάμεσα στα μέτρα για τις συγκεντρώσεις και τις λαϊκές αγορές προκρίνεται η αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας. Σε γάμους, βαφτίσεις, κηδείες και λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις, συζητείται η μείωση του ανώτατου ορίου παριστάμενων ακόμα και στα 20 άτομα από τα 50 που είναι σήμερα.   Μάσκα «εντός και εκτός»   Κάποια από τα πρόσθετα μέτρα αναμένεται να είναι οριζόντια και όχι τοπικά στην Αττική, με υποχρεωτική μεταξύ άλλων την χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους.  

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, πως οι ειδικοί εξετάζουν την «οριζόντια», υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για «ισχυρή σύσταση» προς τους πολίτες σχετικά με την χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, εκεί όπου θα υπάρχει συνωστισμός.   «Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων είναι πράγματι στην Αττική και έχουμε διάφορα “όπλα” ώστε να αναχαιτίσουμε τον ιό και να αποφύγουμε ένα γενικευμένο lockdown», είπε χαρακτηριστικά.