Kόκκινος συναγερμός..σε εξαφάνιση τα σκουπίδια στο χαϊδάρι!

Breaking News  το έκτακτο δελτίο σπάει τη μονοτονία των διαφημίσεων.

“Ζωντανά απο Χαϊδάρι , οι τελευταίες εξελίξεις¨, συνεχίζει ο δημοσιογράφος

“Η  συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συζύγων των υπαλλήλων στην υπηρεσία καθαριότητας, συνεχίζεται για τρίτη συνεχή ημέρα. Η είσοδος της Υπηρεσίας Καθαριότητας αποκλεισμένη. Ο δρόμος απροσπέλαστος. Η Τροχαία σκέφτεται να τοποθετήσει απαγορευτικό στη διασταύρωση”.

Μια στιγμή, τρεις άνδρες, προσπαθούν να σπάσουν τον κλοιό!

Ο Νίνος Ευτυχάκος, υπεύθυνος απορριμματοφόρων και δρομολογίων, ντυμένος με μαύρα απο τη κορφή ως τα νύχια, περνάει ανάμεσα από το κόσμο, συνοδεία δύο Εποπτών καθαριότητας. Το καμουφλάζ και η προστασία δυστυχώς, δεν είναι αρκετά.

“Νάτος”, μια γυναικεία φωνή ανάμεσα στο πλήθος,  “Αυτός ο ninja είναι ο υπεύθυνος, πάνω του”.

Με μια αριστοτεχνική κυβίστιση και μετά άμεση αναπήδηση, ήταν και ποδοσφαιριστής κάποτε, μην ξεχνιόμαστε, φτάνει στη πόρτα του γραφείου του

Γρήγορα,  φωνάζει από μέσα η κυρία Δήμητρα, κλείστε τη πόρτα.. “ο αετός προσγειώθηκε με ασφάλεια”, στο ασύρματο ενημερώνει  την αντιδήμαρχο, συνθηματικά.  Ο Ευτυχάκος πέφτει με ανακούφιση στη καρέκλα.Ψάχνεται με αγωνία “ούφ, το γλύτωσα το νεφρό” σκέφτεται και διώχνει τη γάτα που για μέρες είχε βρεί ωραία θέση…νιαουρίζει και φεύγει ενοχλημένη.

Οι γυναίκες, χτυπάνε τα παράθυρα. Εξαγριωμένες, προσπαθούν να ξεκολλήσουν τα κάγκελα, ευτυχώς ακόμα δεν τα έχουν καταφέρει.

Η κατάσταση πολιορκίας στην οποία έχει περιέλθει, η υπηρεσία καθαριότητας από μέρες, δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο.

Η κυρία Ορτανσία, ένα κεφάλι πιο ψηλή, δίνει το σύνθημα.

“Φέρτε πίσω τα σκουπίδια”

“Ευτυχάκο, πάρε πίσω τους εργάτες σου”

“Να αλλάξει το ωράριο σήμερα, ο υπάλληλος ανήκει στο συνεργείο του”

Πρέπει να τους μιλήσεις, με ηρεμία λέει η κυρία Δήμητρα και χτυπά στον ώμο τον Ευτυχάκο.

“Κουράγιο, μίλα τους”.

“Τι να πω Δήμητρα, τα ίδια λέω ένα μήνα”. “Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς”.

“Είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα. Η νέα κατάσταση πραγμάτων είναι αυτή”

Κάδοι σε κάθε κτίριο, μείωση αποβλήτων. Μέσα σε ένα μήνα μειώθηκαν τα δρομολόγια και τα σκουπίδια στο μισό. Και με τα πράσινα σημεία, ο καθε δημότης πάει εκεί υποχρεωτικά τα ογκώδη του. Βάλε και τα πρόστιμα που αμέσως φοβήθηκαν οι παραβάτες και βάλαμε και στο ταμείο του δήμου τόσα ευρώ.Βάλε και τη μείωση από πετρέλαια  και φθορές. Τι να κάνουμε; Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, πρέπει να το πάρουν απόφαση.

Μήπως δεν θέλω εγώ να είναι όλοι οι εργάτες εδώ, κάθε βράδυ; Δεν αναπολώ μήπως, τα τόσα βράδυα που με έπαιρναν τηλέφωνο μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα;

“Το απορριμματοφόρο έμεινε στη λεωφόρο. Ο άξονας έπεσε στο δρόμο”

“δεν έκανε καθόλου φασαρία, μόνο ένα πνιχτό βογγητό και μετά δεν ξαναπήρε μπρός”

“Τα λάδια τρέχουν, μέχρι να φτάσουμε στο Σχιστό, θα έχουμε γρασάρει όλη τη λεωφόρο”

Ολόκληρα πρωινά, στα τηλέφωνα να βρω τρόπο να μαζέψω απορριμματοφόρα και φορτηγά.Αδρεναλίνη στο φουλ.Άγχος και φωνές συνεχώς. Γειτονιές πνιγμένες στα κλαδέματα και τα στρώματα, καναπέδες και σκρίνια στα πεζοδρόμια. Κάθε βήμα κι ένα ένα σκαμπώ να ξεκουραστεί  ο πεζός, μια πολυθρόνα να ξαποστάσει ο παππούς.

Πόσοι και πόσοι δημότες,  έπαιρναν μαζί τους ξηρά τροφή και το βιβλίο τους. Ήξεραν οτι είναι άγνωστο πότε θα επιστρέψουν στα σπίτια τους. Με τόσα εμπόδια στα “κατ’ευφημισμόν”  πεζοδρόμια. Πάντα σε κατάσταση εγρήγορσης οι καλοί μου Χαϊδαριώτες και Χαϊδαριώτισσες. Καθένας τους και καθεμιά, εκπαιδευμένοι στρατιωτικά.

Τους έβλεπες να διαβάζουν, να μιλάνε στο τηλέφωνο, να παρακολουθούν στο κινητό. Για όλους αυτούς δεν φροντίζαμε να υπάρχουν παντού καναπέδες; Ορίστε άλλος μπορούσε αν ήθελε να πάρει έναν υπνάκο. Τόσα στρώματα πεταμένα, γιατί να τα μαζέψεις καλέ μου; Εξυπηρετούσαμε την πόλη. Εμείς σκεφτόμασταν να έχει η πόλη ενδιαφέρον, να έχει παντού κλαδέματα, χρώμα και απασχόληση  για τον διαβάτη.

Συζητήσεις να γίνονται, έντονες διαφωνίες που μας έφερναν όλους πιο κοντά.

Αν δεν ήμασταν εμείς, ποιός θα΄ξερε τον γείτονα του; Τώρα όλοι ξέρουν την κυρία Σούλα τη καθαρή που δεν θέλει κάδο μπροστά στη πολυκατοικία της  αλλά πετά στη μονοκατοικία του γείτονα,τη σακούλα της. Ρίχνει και μια ματιά μέσα στο σπίτι, πρέπει να είναι ενήμερη να δώσει αναφορά στον απογευματινό καφέ, θέματα συζήτησης τα πλέον σοβαρά αυτά!

Τον κυρ-Στάθη που πετά τα λάστιχα του αυτοκινήτου του, ποιός θα τον ήξερε αν δεν τον φωτογράφιζε η γειτονιά στο κάδο δίπλα με το λάστιχο ανά χείρας;

-Για πες μπαρμπα  Μήτσο πόσο καιρό είναι εδώ αυτά τα κλαδέματα; έχουν αρχίσει να κιτρινίζουν, θυμάσαι;

-Να σου πω κυρ-Γιώργο, πρέπει να είναι εδώ από τότε που η κυρά Σούλα έβγαλε την σόμπα, δηλαδή τέλος Απρίλη, που άρχισαν οι ζέστες.

Ορίστε και δωρεάν  άσκηση για alzheimer. Ούτε λεφτά στο γιατρό για σταγόνες και χαπάκια.

Μια υπαίθρια αγορά ήταν η πόλη μας. Παντού χρώματα πράσινα, κόκκινα, μπλέ. Ένα παζάρι ανοιχτό για όλους και φτηνό.

Για διαλέχτε, τρελλάθηκε το αφεντικό και τα ‘βαλε όλα ένα ευρώ.

Κατευθείαν απο την παραγωγή, από το Χαϊδάρι μαζική ήταν των προϊόντων  η μεταφορά.

‘Oσο για σακούλες με αποφάγια, σκισμένες και  με τρωκτικά και κάθε είδους έντομα τριγύρω, εδώ μιλάμε για πάρτυ μεταμεσονύχτιο.

Συνεισφέραμε στην επιστημονική έρευνα, αυτή είναι η αλήθεια.  Τόσα είδη ποντικών,αρουραίων και εντόμων βρέθηκαν  από τους επιστήμονες, ανακαλύφθηκαν χάρις σε μας.

Μην κοιτάς που ο κορονοϊός μας κάνει τώρα ζημιά, αλλά θα βοηθούσαμε και τον τουρισμό. Από Ασία ετοιμάζονταν τα τσάρτερς  κατά εκατοντάδες.!

Κοιτά από το παράθυρο ο Ευτυχάκος, να βγώ ή να κάτσω εδώ!! Αναρωτιέται ως  ήρωας σαιξπηρικός.”‘Οτι θα γινόμουν και Αμλέτος χάριν του Χαϊδαρίου, αυτό που το πάς;”

‘Αλλο ένα τηλεοπτικό  κανάλι έχει φτάσει και οι κάμερες ετοιμάζονται για λήψη.

Η  κυρία Ευλαμπία ωρύεται ξανά “το ωράριο να τηρηθεί” .  Ο ρεπόρτερ ρωτά επιτέλους γιατί όλος αυτός ο σαματάς.

Και η κυρία Διαλεχτή, γνωστή για το λέγειν της και την  άνεση στη κάμερα, την σπρώχνουν οι άλλες μπροστά. Πες εσύ που τα λες καλά.

Φτιάχνει με νάζι το μαλλί, η κυρά Διαλεχτή και με βλέμμα κατευθείαν στο φακό :

“Να γυρίσουν οι άντρες μας στη δουλειά, τώρα με το νέο σύστημα με τα βιοαπόβλητα και κάδο σε κάθε σπίτι, έχουμε βρει μπελά. Έρχονται σπίτι νωρίς, έχουν μπόλικα ρεπά  και χρόνο για πολλά!! ”

Ελισάβετ Μ. Μπούρα