Η ξεχωριστή ιστορία της Tatyanna McFadden

Tatyanna McFadden

Την απίθανη ιστορία Tatyanna McFadden, της Αμερικανίδας πρωταθλήτριας με τα περισσότερα μετάλλια στους Παραολυμπιακούς, αξίζει να την μάθει ο καθένας, για την ανθρωπιά που κρύβει, τη δύναμη και την αγάπη για τη ζωή.

Η γέννηση της Tatyanna McFadden και τα πρώτα δύσκολα χρόνια.

Tatyanna McFadden

 Η ιστορία ξεκινάει με τη γέννησή της στην Αγία Πετρούπολη το 1989, όταν λόγω μιας συγγενούς πάθησης (spina bifida) η φυσική της μητέρα την εγκαταλείπει. Αν και μια επέμβαση θα μπορούσε να αποτρέψει την αναπηρία της, μέχρι την ηλικία των έξι ετών παραμένει σε ένα τόσο φτωχό ορφανοτροφείο της Ρωσίας, όπου μαθαίνει να μετακινείται (σέρνεται) με τα χέρια για να ακολουθεί τα υπόλοιπα παιδιά.

Η επίσκεψη της Deborah McFadden, επιτρόπου τμήματος αναπηρίας από το Υπουργείο Υγείας της Αμερικής στο ορφανοτροφείο, αλλάζει τη ζωή και των δύο. Σε μια μέρα μόνο υιοθετείται από την νέα μητέρα της, επιστρέφουν στην Αμερική, για πρώτη φορά (!) κάθεται σε αναπηρική καρέκλα και κάνει ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή.

Η ζωή στη Βαλτιμόρη

Στη Βαλτιμόρη πια αρχίζει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα υγείας που τη συνοδεύουν μέσα από τον αθλητισμό. Μπάσκετ με αμαξίδιο, κολύμπι, Χόκεϊ επί πάγου ακόμα και καταδύσεις. Λίγα χρόνια μετά αποφασίζει να συμμετάσχει στους Παραολυμπιακούς αγώνες, σε αγώνες στίβου με αγωνιστικό αμαξίδιο.

Tatyanna McFadden

Όμως το σχολείο δεν της επιτρέπει την ταυτόχρονη συμμετοχή στους αγώνες με τους άλλους αθλητές, προτείνοντάς της να αγωνίζεται σε άλλο χώρο ή ώρα, επικαλούμενο λόγους ασφαλείας…

Το επόμενο βήμα είναι η οικογένεια να κάνει προσφυγή στην Αμερικανική δικαιοσύνη, ανοίγοντας το δρόμο για νομοθετική ρύθμιση σε όλη τη χώρα, με απαίτηση την ίση πρόσβαση για όλους στον αθλητισμό. To 2016 μαζί με τη επίσης υιοθετημένη αδελφή της  γίνονται δεκτές από τον τότε πρόεδρο Ομπάμα με το νόμο να έχει πλέον ισχύ σε όλες τις Πολιτείες.

Tatyanna McFadden

Σε ηλικία μόλις 15 ετών μετέχει στους αγώνες του “Αθήνα 2004” ως το νεότερο μέλος της Ολυμπιακής Ομάδας της χώρας και στη συνέχεια συνεχίζει με διακρίσεις σε αρκετούς αγώνες. Οι επιτυχίες είναι συχνές τόσο στις επόμενες ολυμπιάδες σε Τόκυο και Ρίο όσο και σε δεκάδες συμμετοχές σε διεθνείς αγώνες.

Στην απονομή μεταλλίων στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2014 στο Σότσι, έχει μια συγκινητική συνάντηση με τη φυσική της μητέρα και άλλους συγγενείς της.

Η Tatyanna McFadden πέρα από τον αθλητισμό, ασχολείται με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Ήταν ένα από τα ηγετικά μέλη που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αποτρέψουν το 2012 το νόμο με τον οποίο η Ρωσική κυβέρνηση απαγόρευσε την υιοθεσία παιδιών που μεγαλώνουν σε ορφανοτροφεία, από Αμερικανούς πολίτες.

Η επίσκεψη στην Ελλάδα

Λίγα χρόνια μετά της Παραολυμπιάδα του 2004 έρχεται πάλι στη χώρα μας και η επίσκεψή στη Ακρόπολη ήταν μια συγκινητική στιγμή για τις δύο γυναίκες.

This Gold Medal Paralympian Grew Up In A Russian Orphanage

This incredible athlete born without the ability to walk defied the odds and became a gold medal-winning champion

Δημοσιεύτηκε από NowThis στις Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2017

Tatyana McFadden