Αστέρια, πόλεις, διαστημόπλοιο και ένας κομήτης

neowise

Το γνωστό ρητό “μια φορά στα εκατό χρόνια” που λέμε όταν αναφερόμαστε σε κάποια εξαιρετική συγκυρία, αυτές τις μέρες αλλάζει χρονικό ορίζοντα. Το πέρασμα του κομήτη #Neowise έχει φέρει ενθουσιασμό σε πολλούς λάτρεις της Φυσικής και της παρατήρησης του σύμπαντος.

Για πρώτη φορά μετά από 23 ολόκληρα χρόνια που μπορεί κανείς να παρατηρήσει κομήτη από το βόρειο ημισφαίριο εύκολα με γυμνό μάτι! Το 1986, όπου έγινε το προηγούμενο περιήλιό του, ο Κομήτης του Χάλεϋ έκανε τη τυπική επίσκεψή, με μια περίοδο 75 ετών. Η επόμενη εμφάνισή του αναμένεται στις 28 Ιουλίου του 2061.

Η έννοια του χρόνου όμως στις συμπαντικές διαστάσεις δεν ακολουθεί τα ανθρώπινα μέτρα. Ο κομήτης  C/2020 F3 NEOWISE θα βρεθεί στο κοντινότερο σημείο σε σχέση με τη Γη στις 20 Ιουλίου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει την τροχιά του, με εκτιμώμενη επιστροφή στη Γη σε 4.500 με 6.800 χρόνια.

Ο κομήτης, ο οποίος ανακαλύφθηκε φέτος τον Μάρτιο από το υπέρυθρο δορυφορικό τηλεσκόπιο NEOWISE (Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer) της NASA, θα είναι έως τις 11 Ιουλίου ορατός ακόμη και με γυμνό μάτι στον σκοτεινό και καθαρό πολύ πρωϊνό ουρανό (περίπου μία ώρα πριν την ανατολή του Ήλιου), ενώ στη συνέχεια και έως τα μέσα Αυγούστου θα είναι ορατός πιο νωρίς τα βράδια.

Μην περιμένετε όμως ότι θα κοιτάξετε τον ουρανό και θα πείτε κατευθείαν “αα νάτος”, μιας και η φωτεινότητά του τον καθιστά ορατό μεν, δύσκολα εντοπίσιμο δε. Έτσι, αφενός θα πρέπει να γνωρίζετε που να κοιτάξετε, αφετέρου θα πρέπει να δώσετε λίγο χρόνο στα μάτια σας να προσαρμοστούν στο σκοτάδι για να μπορέσετε να τον δείτε.

Οι λάτρεις της νυχτερινής φωτογραφίας έχουν ήδη βγάλει δεκάδες φωτογραφίες, αλλά ξεχωριστή είναι αυτή του Bob Behnken κοσμοναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Stars, cities, spaceships, and a comet!